Eigenzinnig Danstheater voor een jong publiek.
 
Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Voorstellingen met een spannende mix van hedendaagse dansvormen, spel, zang en livemuziek uit verschillende (jongeren)culturen. Danstheater dat je niet loslaat en met de nodige humor. 
Dans is een taal die heel direct binnenkomt. AYA biedt jongeren en kinderen de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. Met voorstellingen die durven. De dansers en spelers van AYA zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en te verleiden. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd.
 
Danstheater AYA is een van de jeugdpodiumkunstgezelschappen in de BIS (Basisinfrastructuur) en wordt vanaf maart 2024 geleid door een nieuw directieteam, met Ryan Djojokarso als artistiek leider en Nicole Rust als zakelijk leider. Zij gaan de komende jaren werken aan een nieuw programma, met voorstellingen die raken, maatschappelijk relevant zijn en soms zelfs activistisch. Voorstellingen die een oproep doen aan onze jonge bezoekers om na te denken over onderwerpen die hen zelf aangaan, of waar ze mee worstelen. 
Danstheater en livemuziek zijn hiervoor fantastische kunstvormen die heel direct op een emotioneel niveau kunnen raken. Daarmee kunnen thema’s als culturele identiteit, toekomstvisioenen, racisme, ontheemding, gender, vriendschappen en groepsdruk op een andere manier bespreekbaar worden gemaakt.
 
Het zwaartepunt van AYA ligt bij voorstellingen voor pubers. Jongeren vanaf 12 jaar van alle niveaus, van havo/vwo tot vmbo. Daarnaast worden er geregeld voorstellingen gemaakt voor jongere leeftijdsgroepen vanaf 8 of 10 jaar.
AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Vanaf het moment dat AYA landelijk en internationaal succes verwerft met Bronsttijd (1996) – een jongerenvoorstelling over seksualiteit en verliefdheid – richt AYA zich specifiek op een jong publiek. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van het werk. Bloemen maakte in haar lange carrière ruim vijftig voorstellingen voor jong publiek.
AYA speelt in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO en VWO en op locatie, zowel regionaal, landelijk als internationaal.
 

WEBSITE AYA 

Danstheater AYA

Danstheater AYA

Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en
eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Over onderwerpen die het jonge
publiek bezighoudt zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten.
Dans is een taal die heel direct binnenkomt. AYA biedt jongeren en kinderen de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. Met voorstellingen die durven. Rauw en ongepolijst, voorbij schoonheid en ijdelheid. De dansers en spelers van AYA zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en te verleiden. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd.

Danstheater AYA is per 2021 toegelaten tot de Basisinfrastructuur (BIS), een geweldige stap voor het gezelschap. De komende vier jaar zal onder artistiek leiderschap van Wies Bloemen de choreografen Anne Suurendonk en Ryan Djojokarso als huischoreograaf verbonden zijn aan het gezelschap. Per seizoen komen zij uit met nieuwe voorstellingen van Wies Bloemen en de huischoreografen. En reprises van succesvolle producties.

Anne Suurendonk is al langer verbonden aan AYA. Zij was o.a. assistent van Wies bij I call my brothers (2018 coproductie met Toneelmakerij), cochoreograaf van Guerrilla (2017 coproductie met DOX) en maakte in 2020 Bloedband. De Theaterkrant over Bloedband: “Het is rauw, speels en oprecht. De prikkelende choreografie past goed binnen het toegankelijke repertoire van Danstheater AYA.” In het najaar van 2021 heeft Anne Liefde en dan (12+) gemaakt.

Ryan Djojokarso maakte in 2020 voor het eerst een productie bij AYA: Het Verhaal van Anders. De Theaterkrant over Het verhaal van Anders: “Een feest van geweldige moves”. Daarvoor was Ryan o.a. verbonden aan Korzo. In 2019 maakte hij Libi, een grote zaalproductie van Korzo, Scapino en Zuiderstrandtheater. De Theaterkrant over Ryan: “Knap is hoe Djojokarso met op het oog simpele handelingen tweestrijd zichtbaar maakt.”

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als
dansgezelschap voor volwassenen. Vanaf het moment dat AYA landelijk en internationaal succes
verwerft met Bronsttijd (1996) – een jongerenvoorstelling over seksualiteit en verliefdheid – richt
AYA zich specifiek op een jong publiek. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk
engagement liggen altijd aan de basis van het werk. AYA streeft niet naar een esthetische
schoonheidsbeleving maar zoekt naar wat zich achter de façade bevindt.

“Dat weerbarstige, gulle, brutale, onhandelbare, aandoenlijke publiek van ons. Hard als graniet,
sensitief als de voelhoorntjes van een slak. Steeds weer jong, eeuwig nieuw.” (Wies Bloemen)

AYA speelt in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO en VWO en op locatie, zowel regionaal,
landelijk als internationaal. Het gezelschap bereikt in binnen- en buitenland zo’n 20.000 jongeren per jaar.